Uppväxt

 

 

 

Dag

Vad är det som händer under uppväxten?

1

Kattungarna föds. Ögonen och hörselgångarna  är slutna och de kan m.a.o. varken se eller höra. Beteendet styrs oftast av reflexer.
Det är viktigt att kattungarna får den första råmjölken som mamman producerar det första dygnet. Den innehåller antikroppar som skyddar mot infektion. Den innehåller även blodgruppsantikroppar vilket jag tidigare påpekat om katten är A- eller B-blod, därav vikten att testa innan parning. Om det visar sig att mamman t.ex. är B och pappan A och de producerar ungar med A så får dessa blodkroppssönderfall och avlider. 
De flesta antikropparna överförs detta första dygn så det är viktigt att ungarna startar att dia snabbt. Det är också viktigt att ungarna startar att dia p.g.a. att de behöver få igång sin blodcirkulation så att de har rätt blodsockerhalt och håller sin värme. 
Kattungarna fortsätter att använda samma spenar som de startade att suga från. Ofta är det ingen direkt konkurrens eftersom spenarna har unika dofter.

När kattmamman är färdig och alla kattungar har kommit ut och är torra så är det dags för undersökning av kön och vägning. Lyft på svansen och titta på könsdelarna. hanen har ett längre avstånd mellan könsdelarna och honan har ett kortare avstånd. I det här tidiga skedet brukar pungen vara väl synlig på hanen. Om man har svårt att avgöra könet kan man efter någon dag massera könsdelen med en tops tills kattungen kissar. En större utbredd fläck brukar tyda på att det är en hona och en mindre på att det är en hane.
Vikten kan variera mellan 80 - 110 gram. Det är inte ovanligt att de går ner något första dygnet. Jag brukar väga mina ungar varje dag de första två veckorna. Därefter, om det inte är något ovanligt så väger jag en gång i veckan, de återstående 10 veckorna.

Mamman tvättar barnen och slickar dem bak vilket då stimulerar urin och avföring  som mamman äter upp då den kommer ut.
Kattungar sover cirka 90 % av dygnet.

1 - 3

De tre första dagarna är de mest kritiska. Låt honan ha lugn och ro runt omkring sig. En del honor håller sig till bolådan i ett par dygn men sedan börjar de successivt att vara uppe längre stunder.

2 - 3

Kontrollera honans vulva noga så att det inte uppstår några onormala flyttningar. Kontrollera också ungarnas navlar så att de ser rena och fina ut.

3

En frisk kattunge tillbringar tiden med att antingen äta eller sova! Om någon kattunge visar oro eller skriker mycket så bör du kolla om den får i sig mjölk ordentligt eller om den inte har ordentlig avföring. Prata med en veterinär om du inte hittar någon orsak. Navelsträngen har torkat och lossnar.
De första 4 dagarna brukar kallas "neonatala stadiet".

5 - 10

Ögonen börjar att öppnas. Synen är dock inte helt utvecklad förrän kattungen är 2 månader. Alla kattungar föds med blå ögon. Kontrollera noga så att ingen infektion uppstår eller att ögonen av någon anledning inte öppnas ordentligt. Ha inte alltför stark belysning under dessa dagar.

6 - 14

Hörselgångarna börjar nu att öppnas.

7

Nu bör ungarna ha fördubblat sin vikt. Om kattungarna behöver tilläggs matas så använd KMR eller liknande som finns att köpa på djursjukhuset. Följ ordination noga. Kattmamman kan också äta detta.

14 - 21

Nu börjar kattungarna att notera sin omgivning och börjar så saktliga att röra på sig. Mamman kan ibland bli lite orolig över detta och ibland vill hon till och med hitta ett annat bo för sina ungar! Detta kan vara några jobbiga dagar!

17

Hörselgången är nu helt utvecklad.

21

Nu börjar ungarna att spinna. De börjar också kunna stå om än ibland på darriga ben.

21 - 28

Från denna tidpunkt börjar kattungarna kunna kontrollera sin urin och avföring. Det vanligaste är från 28:e dagen då man börjar att utfodra kattungen med riktig föda. Det är nu tid att introducera en liten kattsandlåda. Var uppmärksam på att kattungarna gärna vill äta sanden. Jag brukar använda en mellanstorlek under denna första vecka sedan blandar jag två olika typer för övergång till den fina som vi normalt använder.
Vid fyra veckor bör kattungen ha fyrdubblat sin vikt. Tillväxten beror dock på modersmjölkens kvalitet och mammans omsorg. denna period kallas "digivningsstadiet".

25 - 42

Vid denna tidpunkt kan man börja att utfodra kattungarna.
Vi brukar starta med den klassiska Anderssons välling. Den består av en ½ liter mjölk,1-2 skedar maizenamjöl, och en matsked druvsocker. Koka upp blandningen. Låt svalna. Blanda i en tablett askorbinsyra, en klick smör,  och 1 äggula. Man kan också använda en lättare buljong, inte så starkt smaksatt bara. Lägg i en äggula och smör. Ett annat alternativ är majsvälling.
Mata flera gånger om dagen och tänk på att det kan krävas en del tålamod. Vissa 
ungarna beter sig väldigt olika, en del kastar sig över tallriken och en del kan ta ett par dagar på sig innan de vill äta själv. De vuxna katterna brukar också tycka om vällingen men brukar ibland bli lösa i magen.
Ett bra tips är att använda "olivtallrikar" första gången kattungarna ska äta. Dessa är små och smala och svåra att "gå i genom".
Efter 4-6 dagar brukar vi blanda i köttfärs eller någon lättare barnmatspuré. Majspurén brukar de flesta kattungar tycka är kalas!
Successivt brukar vi från cirka 6:e veckan gå över till kattungemat.
Har du inte satt fram en sandlåda så gör det nu!

28

Nu börjar mjölktänderna att komma. Plats för en varning - de kan bli väldigt vassa,

28 - 42

Ögats iris börjar nu att ändras till en permanent färg

35

Kattungarna bör nu vara fullt vana med sin sandlåda och även uträtta sina behov där.
Vid denna tidpunkt kan man börja med första avmaskningen. Se tillverkarens råd och  anvisning. Maskmedel finns idag i många former så fråga på apoteket om råd och sort.
Mellan 4 - 7 veckor avtar tillväxthastigheten något beroende på att kattungarna äter något mindre än tidigare. Från 7 veckor tar nu kattungen till sig tillräckligt med fast föda vilket gör att tillväxten ökar..

56

Nu brukar vi börja att blanda kattungemat med vuxenmat om nu inte kattungarna redan varit där. Nu bör vikten var dubbelt så stor som vid 4 veckor. Den naturliga avvärjningen börjar vid denna period och visar kattungens självständighet. Den börjar att äta när den vill och visar tydligt sin egen utveckling.
Dags att ta första vaccineringen för kattpest och kattsnuva. Be din veterinär om råd.

77

Dags för andra vaccineringen. Nu är det också dags att id-märka kattungen. Vi föreslår chip-märkning, vilket görs med en spruta i nacken där kattens skinn  är tjock och lite segt.

84

I detta skede kan de första permanenta tänderna börja att synas.

12 veckor

Nu är kattungarna 12 veckor och är de mogna, kraftfulla och fina med en vikt över ett kilo så är det dags att flytta till ett nytt hem.